Nieuw-Zeeland – Franz Josef

Franz Josef Gletsjer
Franz Josef

Onze derde stop op het Zuidereiland was het kleine dorpje Franz Josef. Er wonen ongeveer 320 inwoners en ligt op 20 minuten wandelen van het National Park Westland. Deze regio is een van de dunbevolkte regio’s van het land. Het dorp deelt zijn naam samen met de gletsjer die er vlakbij, ongeveer 5 km, ligt. De gletsjer Franz Josef was het eerst onderzocht door Julius von Haast. Hij vernoemde de gletsjer naar een Oostenrijkse koning, die getrouwd was met Sissi. De gletsjer is een van de meest bekende gletsjers in Nieuw-Zeeland maar heeft zich helaas de afgelopen jaren flink terug de bergen in getrokken. Wij gingen daar een kijkje nemen.

Gletsjer & Heli Hike

De gletsjer kun je op twee manieren bewonderen. Je kunt de gletsjer bezoeken door middel van een hike of je kunt een heli hike excursie volgen. Wij wilden heel graag met de heli hike excursie de gletsjer van dichtbij bekijken. Helaas werd deze excursie twee maal afgezegd vanwege slecht weer. Omdat wij al snel weer door zouden reizen, hadden wij niet meer genoeg tijd om het nogmaals te proberen. Ik raad jullie wel aan om het zeker te proberen, want de ervaring zal ongetwijfeld geweldig zijn. Met de heli hike ga je namelijk in de helikopter rondom de gletsjer vliegen en land je vervolgens op de gletsjer. Dan kun je daar nog een paar uur gaan hiken. Houdt er wel rekening mee dat zodra er wolken zijn, de excursie waarschijnlijk niet door zal gaan.

Wij hadden die dag laagliggende bewolking en dus ging onze excursie tot tweemaal niet door. Wij hadden daarna snel de shuttlebus naar de gletsjer toe gepakt. Deze parkeert dan op de parkeerplaats van de gletsjer. Hier hebben wij vervolgens alsnog een hike gedaan richting de gletsjer toe. Zoals je op de foto kan zien, klimt de gletsjer terug de berg in. Als je hem nog wil bewonderen zal je snel op bezoek moeten gaan.

Glowworms

In Franz Josef heb je ook de mogelijkheid om Glowworms te zien in het wild. Vlakbij het einde van het dorpje richting de gletsjer toe, heb je een korte hike trail van ongeveer een half uur. Ga hierheen wanneer het donker is. Er zijn er niet al te veel, maar als je goed kijkt, kan je ze zien.

Glacier Hot Pools

Als onderdeel van de Heli Hike krijg je gratis toegang tot de Glacier Hot Pools. Dit zijn drie kleine zwembaden die behoorlijk heet zijn. Er is één bad van 36 graden, één bad van 38 graden en je raadt het al eentje van 40 graden. Deze zwembaden zijn heerlijk om even in te ontspannen na een dag hiken of gewoon omdat je het verdiend.

Onze bezoek aan Franz Josef heeft ons achtergelaten met gemengde gevoelens, voornamelijk omdat we de heli hike niet hebben kunnen doen. Desondanks is het een mooi dorpje met hele leuke activiteiten. En wie weet komen we hier nog eens terug en kunnen we dan evengoed de heli hike doen.

Watervallen bij Franz Josef Gletsjer
Watervallen bij Franz Josef Gletsjer
Glacier Hot Pools
Glacier Hot Pools

Volg ons op , voor meer behind the scenes en leuke momentopnames.

Tags: Franz JosefNieuw-Zeeland

Laat gerust een reactie achter