Slovenië – De kustplaats Piran

Slovenië - De kustplaats Piran

Afgelopen maand maakten wij een prachtige rondreis door Slovenië. Onze eerste overnachting was in de kustplaats Piran. Vanaf hier begon onze mooie reis. Wij hebben zijn hier 1 dag en nacht gebleven voordat we verder trokken.

Slovenië ligt aan de Adriatische zee. De kustlijn heeft geen zandstranden maar een prachtige kustlijn van ongeveer 50 kilometer waar elk stukje mooi van is. Langs deze kustlijn zitten verschillende toeristische plaatsjes, zoals Piran, Koper en Portoroz.

Piran is de meest romantische plaats aan de kustlijn. Daarnaast is dit plaatsje minder toeristisch dan de andere genoemde plaatsen. Daarom kozen wij ook om onze reis hier te beginnen. Vanuit Piran kun je vier landen zien, namelijk Italië, Oostenrijk, Kroatië en uiteraard Slovenië zelf. Dat maakt het ook nog eens bijzonder.

Geschiedenis van Piran

Piran is een oude havenstad, dat groot is geworden door de zouthandel en dat is nog veel terug te zien. De haven is prachtig en ligt vol met bootjes.

Wanneer je door dit kleine stadje heen loopt, heb je het gevoel dat je in Italië bent. Italië is namelijk niet ver weg van dit stadje. Je kan vanuit Piran de veerboot nemen naar bijvoorbeeld Venetië. Vroeger behoorde deze kustplaats tot de stadstaat Venetië. Dit zie je terug in de architectuur en de Italiaanse namen van sommige plekken, zoals het hoofdplein, dat soms ook wel Piazza Tartini genoemd.

Net als de in andere kustplaatjes heeft ook het eten veel Italiaanse invloeden en uiteraard is te merken dat we hier aan zee zitten. Hier in Piran hebben wij heerlijk genoten van een pizza met truffels bij Pizzeria Petica. Hebben jullie ook zin in pizza, dan is dit tentje er zeker eentje om te overwegen.

Piran
Piran

Zoutvelden van Piran

De zoutvelden van Piran, Sečovlje Solina, waren in 1 woord schitterend. Door de verdamping blijft er zout achter. Deze Salina zit op de grens met Kroatië en om het museum te bezoeken, moet je daadwerkelijk ook de grens over en naar een andere ingang rijden. Wij hebben dit niet gedaan en alleen gekeken naar de Zoutvelden in Slovenië. Aan de Sloveense kant heb je wel een klein informatiecentrum met een filmpje waarin je kan zien hoe zij de zout winnen. Nog steeds wordt hier op de oorspronkelijke manier zout gewonnen. Bij een klein souvenirwinkeltje kan je wat zout kopen, maar bijvoorbeeld ook pure chocolade met zout erin. Er zijn ook verschillende soorten zout die je kan kopen, zoals bijv. zout bloemen. De zout bloemen zijn het bovenste gedeelte van de zout wanneer het wordt gewonnen.

In het park zijn er ook verschillende vogels te vinden en in hun ‘regels’ staat ook dat je stil moet zijn, zodat je de dieren niet stoort. Een oase van rust dus. Ben je hier in de buurt? Stop dan zeker om even de zoutvelden/zoutpannen te bewonderen.

Wil je na dit allemaal gelezen te hebben ook naar Slovenië. Boek dan een ticket naar Ljubljana!

Sečovlje Solina, Zoutvelden van Piran

Volg ons op , voor meer behind the scenes en leuke momentopnames.

Tags: Slovenië

Laat gerust een reactie achter