Slovenië – De Vipava wijnvallei

Stari Grad in de Vipava Wijnvallei
Slovenië - De Vipava wijnvallei

Het tweede plaatsje waar wij heen verbleven was in de Vipava wijnvallei. Onze uitvalsbasis was daarom ook in Vipava. Dit dorpje is zeer klein en heeft daarom ook weinig restaurantjes. Wij verbleven hier in een appartementje genaamd ‘Koren’. De gastvrouw was zeer vriendelijk en wilde overal mee helpen. Binnen no-time kregen wij zelfgemaakte schnapps aangeboden en zaten we met twee andere gasten te genieten van deze schnapps.

Stari Grad

Deze twee andere gasten komen zeer vaak in Vipava en besloten om ons een leuke korte rondleiding in het dorp te geven en de volgende dag samen met ons de hike naar de Stari Grad te maken. Stari Grad betekent in het Sloveens simpelweg ‘oud kasteel’. Zo gezegd, zo gedaan. De hike naar boven naar de Stari Grad duurt ongeveer 20 minuten, maar het uitzicht is schitterend! Je kan over de hele vallei uitkijken.

Podfarovz

In de vallei hebben wij een heerlijke lunch gegeten bij het restaurant ‘Podfarovz’. Hier heb je heerlijke culinaire specialiteiten gebaseerd op traditionele gerechten uit Slovenië. De prijzen zijn redelijk goedkoop. Voor een lunchmenu met een salade vooraf, een hoofdgerecht en een dessert betaalden wij 7,50 euro per persoon. Geen geld toch? Als hoofdgerecht had ik heerlijke ravioli en mijn vriend had gegrilde kip met groenten. Als toetje aten we een verrukkelijke cakerol.

Een lekker ijsje kan je halen bij ‘Bar Pri Marjanci’ en op een mooie middag kan je daar achter in de tuin zitten.

Cakerol bij Podfarovz

Wijnproeverij bij ‘Vino Žorž’

Op aanraden van onze gastvrouw bij het appartement ‘Koren’ zijn wij naar een wijnproeverij bij ‘Vino Žorž’ gegaan. Onder het genot van een heerlijke brood-, wijn- en kaasplank hebben wij genoten van hun wijnen. Wij vonden zelfs de wijn ‘Zelen’ zo lekker dat wij deze hebben besteld en laten bezorgen in Nederland.

De wijngaard ‘Vino Žorž’ is een familiebedrijf sinds 1696 en sinds 2015 maken zij geheel biologische wijn. Ze hebben ongeveer 12 hectare vol met druiven planten staan en maken wijn zoals de sauvignon blanc, zelen, pinela, merlot en cabernet sauvignon. Zelen en Pinela zijn lokale witte wijnsoorten die voornamelijk alleen in deze streek worden gemaakt. Zelf vonden wij de ‘Zelen’ het lekkerste van alle wijnen die wij hebben geproefd en vinden wij het erg jammer dat deze wijnsoort niet op grote schaal worden verkocht in Nederland.

Plannen jullie ook een dagje in de Vipava Vallei?

Wil je na dit allemaal gelezen te hebben ook naar Slovenië. Boek dan een ticket naar Ljubljana!

Eten en drinken in Slovenie
Zelen

Volg ons op , voor meer behind the scenes en leuke momentopnames.

Tags: SloveniëVipava

Laat gerust een reactie achter