Slovenië: Het idyllische plaatsje Bled

Slovenië: Het idyllische plaatsje Bled
Slovenië: Het idyllische plaatsje Bled

Het meer van Bled is één van de bekendste bezienswaardigheden van Slovenië. Het beeldschone meer met een idyllisch eiland. Aan het meer, bovenop de berg staat het kasteel van Bled. Vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over het meer en het groen daaromheen.

Zo’n 60% van Slovenië is bedekt met bomen, dus rondom het meer is het schitterend groen. De stad zelf is behoorlijk toeristisch, maar de natuur is beeldschoon.

Bezienswaardigheden

Eiland bij Bled

Het eiland op het meer van Bled kan je bezoeken. Het kost 14 euro als je met een traditioneel bootje gaat en ongeveer 12 euro als je met de gemotoriseerde boot gaat. De gemotoriseerde boot vertrekt op ieder uur en de traditionele bootjes die vertrekken wanneer vol. Wij gingen zelf met het traditioneel bootje!

Wanneer je bent afgezet op het eiland en krijg je 40 minuten tot je weer terug moet. Hier is een trap en als je gaat trouwen, moet je je aanstaande vrouw de 99 treden op dragen naar boven. Bovenaan de trap is een kerk, waar je een wens mag doen als je drie keer de bel luidt. Voor de kerk betaal je 6 euro entree. Verder is er nog een cafeetje op het eiland en niet veel anders. Wij vonden het zelf niet heel speciaal en misschien niet het geld waard. Het uitzicht vanaf de oever vonden wij mooier dan vanaf het eiland.

Bootjes bij Bled's Eiland

Bleds castle

Vanuit het kasteel heb je het mooiste uitzicht naar het eiland. Het kasteel stamt uit de 16e eeuw en staat op een 130 meter hoge rots. Er is een autopark bij de entree dus als je deze hike omhoog niet kan doen, kan je met de auto. Het kasteel zelf vonden wij niet heel bijzonder, maar het uitzicht was schitterend en de prijs waard.

Vintgar kloof & Tolmin Kloof

Op ons lijstje stond ook de Vintgar Kloof. Helaas konden wij deze kloof niet bezoeken, omdat er een paar weken eerder een storm was geweest en de weg bij de kloof moest worden gerepareerd. Aangezien dit nog niet was gebeurd, dus kozen wij ervoor om naar de kloof bij Tolmin te rijden. Lees hierover meer in ons verslag over de Tolmin Kloof (komt volgende week online!).

Lake Bohinj

Vlakbij Bled is nog een ander meer te vinden. Op ongeveer een half uur rijden, vind je Lake Bohinj. Wij waren, door wegwerkzaamheden, ongeveer een uur onderweg, Dit meer is een stuk minder toeristisch en op de met mist bewolkte dagen zie je een schitterende weerspiegeling in het water.

Bled: Tolmin Gorge
Tolmin Gorge
Lake Bohinj
Lake Bohinj
Lake Bohinj
Lake Bohinj

Eten

Vila Prešeren

Naast de schitterende bezienswaardigheden van Bled en omstreken heb je ook heerlijk eten om uit te proberen. Op de eerste avond hebben wij gegeten bij ‘Vila Prešeren’. Hier genoten wij van heerlijke verse vis die gevangen was uit het meer van Bled zelf en van de lokale specialiteit Kremsnita cake. Deze cake is een traditioneel Sloveense cake en heeft veel weg van de Nederlandse tompouce. Het is een gebakje van bladerdeeg met banketbakkersroom en slagroom ertussen en vervolgens bestrooid met poedersuiker. Heerlijk!

Kremsnita bij Vila Prešeren
Vis bij Vila Prešeren
Kremsnita bij Vila Prešeren
Kremšnita

Ostarija Peglez’n

Op onze derde avond en tevens ook onze laatste avond in Bled genoten wij van een ander traditioneel gerecht, namelijk een gegrilde koeienkaas. Deze kaas heeft zo weinig vet dat de kaas niet smelt en het heeft een zeer lekkere smaak. Als hoofdgerecht deelde wij een mixed grill met verschillende soorten typische vlees. Erg lekker!

Onze dagen in Bled waren ontspannend. Het enige wat frustrerend was waren alle wegwerkzaamheden, maar ja we reisden buiten het hoofdseizoen om. We hebben in Bled heerlijk genoten van het eten, de natuur en het uitzicht. Het is echt een must om dit plaatsje te bezoeken. Één of twee dagen is wel genoeg om dit plaatsje gezien te hebben.

Wil je na dit allemaal gelezen te hebben ook naar Slovenië. Boek dan een ticket naar Ljubljana!

Ostarija Peglez’n
Grilled Cheese bij Ostarija Peglez’n
Grilled Cheese bij Ostarija Peglez’n in Bled

Volg ons op , voor meer behind the scenes en leuke momentopnames.

Tags: BledSlovenië

Reacties (2)

Laat gerust een reactie achter