Slovenië: Maribor

Maribor
Slovenië: Maribor

Maribor is op Ljubljana na de grootste stad. Maribor behoorde eeuwenlang tot Oostenrijk. Tot 1918 bleef deze stad Oostenrijks. Na de Eerste Wereldoorlog hoorde Maribor bij Joegoslavië. In de omgeving van de stad bestond de bevolking voornamelijk uit Slovenen en in de stad zelf waren veel Duitstalige Oostenrijkers te vinden. Tegenwoordig is dat niet meer zo.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog doorstond Maribor veel geallieerde bombardementen, omdat Maribor veroverd was door de Duitsers. Sinds 1991 is Maribor de tweede stad van Slovenië.

Wij hadden een appartement buiten het centrum van Maribor gehuurd. Wij hadden hier ook toegang tot fietsen, maar omdat wij op zondag in Maribor waren, was het parkeren in het centrum gratis en konden wij met gemak parkeren in het centrum.

Oudste wijnstok

Maribor heeft de oudste wijnstok ter wereld. Deze wijnstronk, in het Sloveens ‘Stara Trta’ genoemd, is wel zo’n 400 jaar oud. Op oude afbeeldingen van het huis uit 1557 is de wijnstok al te zien. Van deze wijnstok wordt er nog steeds heerlijke wijn gemaakt! Jaarlijks levert deze stok zo’n 35 tot 55 kilo druiven, waarvan wijn een rode wijn genaamd Cviček gemaakt wordt. Deze wijn mag de burgemeester van Maribor in kleine flacons van 250ml uitdelen aan gasten, bijvoorbeeld Brad Pitt, Arnold Schwarzenegger en diverse pausen.

Scheuten van deze stok worden uitgedeeld over de hele wereld. Ze staan in Parijs, in het kasteel van Ljubljana, het Vaticaan, Japan etcetera.
Maribor is omgeven met heuvels met wijngaarden. Dit is dan ook een gebied in Slovenië waar veel wijn wordt gemaakt en veelvuldig wordt genoten van deze wijnen.

Jack & Joe: Steak and Burgerclub

Aangezien wij maar 1 dag waren in Maribor en ik echt heel erg zin had in burgers hebben wij gegeten bij Jack & Joe: Steak and Burgerclub. Hier had ik de gegrilde Jack & Joe burger met gegrilde ossenhaas, truffelsaus, cheddar, bacon en veel bbq saus. Heerlijk vond ik het!

Volg ons op , voor meer behind the scenes en leuke momentopnames.

Tags: Slovenië

Laat gerust een reactie achter