Stedentrip Dublin

Dublin, misschien wel de gezelligste stad in Europa. De stad van de vele gezellige pubs, Jameson whiskey, Guinness bier en de Trinity Collage.  Afgelopen Oud en Nieuw gingen wij met het hele gezin een paar dagen naar Dublin. Een stedentrip Dublin is perfect voor een weekend. Bijna alles is op loopafstand en de stad biedt genoeg entertainment om een paar dagen van te genieten. Geniet bijvoorbeeld van heerlijke pints Guinness bier in de gezellige Ierse pubs of bezoek het indrukwekkende ‘Books of Kells’ bij de Trinity Collage library. Ook is het super leuk om een dagje de auto te huren en meer van de natuur rondom Dublin te ontdekken. Wij hebben de leukste tips om te doen en te zien tijdens een stedentrip Dublin voor jullie op een rijtje gezet.

De Kathedralen St. Patrick’s en Christ Church

Imposant, indrukwekkend en oud, dat zijn deze twee middeleeuwse kathedralen in Dublin. St Patrick’s cathedral is net als de Christ Church protestants en werd gebouwd naast een heilige bron. Hier zou Saint-Patrick gelovigen gedoopt hebben. De Christ Church cathedral is de oudste van de twee kathedralen. Hij werd gebouwd door de vikingen nadat de Vikingkoning op bedevaart naar Rome was geweest. Bezoek tijdens jouw bezoek aan deze kathedraal zeker de crypte. Hier vind je de grootste crypte van Ierland en de Britse eilanden. Voor een bezoekje aan de crypte moet je wel wat entree betalen.

Trinity College

Uiteraard stond ook de Trinity College en the book of Kells op onze lijst. Dit was dan ook onze eerste stop in Dublin. De mooiste bibliotheek van Europa staat namelijk hier in Dublin. Op het terrein van de Trinity College bevindt zich deze bibliotheek die 4.5 miljoen boeken bevat. Binnen ‘the old library’ zijn twee gedeeltes. The long room is een bibliotheek zoals je in de films ziet. Een grote ruimte met onwijs veel boekenkasten tit tot het plafond reiken. Daarnaast kun je ook met jouw toegangskaartje naar het beroemde Book of Kells. Dit is echt het topstuk van de bibliotheek.

Toegangsprijs: € 16,00

Tip: Koop je kaart voor de library vooraf online en ‘skip the line’. Op drukke dagen kan je hier uren in de rij staan

Stedentrip Dublin

Dublin Castle

In het historische centrum van Dublin ligt het grote Dublin Castle. Het Normandische kasteel is in de 13e eeuw gebouwd door de Engelsen. Het gebouw staat op de ruïnes van een voormalige Viking burcht en het is door de eeuwen heen vaak verbouwd. Hierdoor vind je verschillende soorten bouwstijlen terug in het kasteel.

In het kasteel kun je een rondleiding volgen. Je kunt beslissen om met een tourguide door het kasteel te wandelen of je kunt ook zelf rond lopen. Tijdens de rondleiding krijg je onder andere de Chapel Royal, de Undercroft, de staatsievertrekken en de crypte te zien. De mooiste zaal is St. Patrick’s Hall, met vergulde pilaren en een fraai beschilderd plafond. Deze zaal is gereserveerd voor de beëdiging van Ierse presidenten.

Dublin Castle is een must voor liefhebbers van historische bezienswaardigheden.

Toegangsprijs is €8,50. Openingstijden: 10.00-16:45 (op zondag vanaf 12.00)

Molly Malone Standbeeld

Molly Malone is de naam van het bekende Ierse lied en tevens ook de hoofdpersoon van het lied. Het lied is uitgebracht door vele muzikanten, zoals the Dubliners, U2 en Sinéad O’Connor. Het gaat over een Ierse koopvrouw die zeevruchten verkoopt in de straten van Dublin. Het lied is het niet officiële volkslied van Ierland.

Er staat sinds 1988, het jaar waar Dublin 1000 jaar bestond, een standbeeld van Molly  Malone. Het staat in Grafton Street, een van de belangrijkste winkelstraat van Dublin.

Molly Malone

Jameson Distillery

Tijdens jouw verblijf in Dublin mag een bezoek aan de Jameson Distillery zeker niet ontbreken. Of je nu wel of niet van whiskey houdt, een rondleiding bij de grootste whiskey producent van Ierland is er eentje die je niet snel zult vergeten. Een bezoek aan Old Jameson distillery duurt ongeveer 40 minuten. Tijdens de rondleiding krijg je alles te weten over de geschiedenis van Jameson en het stoken, het distilleerproces en het ontstaan van whiskey. De tour wordt begeleid door een ervaren en enthousiaste gids en aan het einde van de rondleiding kunnen we natuurlijk ook een whiskey proeven. Wij genoten van een heerlijke whiskey met ginger and lime. Buitenom een rondleiding is het ook leuk om eventjes langer te blijven om drankjes te drinken. Bij binnenkomst vind je al gelijk een hele leuk bar waar je verschillende soorten whiskey cocktails kan krijgen.

Kaartjes kosten ongeveer €19. Studenten en kinderen krijgen korting. Je kunt de tickets online kopen maar ook daar aan de kassa.

Guinness Storehouse

Wie Ierland zegt, die zegt Guinness. Het stoutbier, dat bekend staat om zijn donkere kleur, is al honderden jaren verbonden met Dublin en Ierland. Al sinds 1759 wordt er in Dublin Guinness bier gebrouwen toen Arthur Guinness zijn brouwerij opende in de Ierse stad. Guinness is nu een van de meeste succesvolle biermerken. In bijna 50 landen wordt het bier gebrouwen en het is beschikbaar in 120 landen. De Guinness Storehouse mochten we dus zeker niet missen.

Zelfs voor ons, als niet-bierdrinkers, was een bezoek aan het Guinness Storehouse een belevenis. Het gebouw bestaat uit maar liefst 7 verdiepingen met helemaal bovenaan een bar waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. In de storehouse kun je zelf kiezen of je met een gids het gebouw door wil of dat je zelfstandig de route beloopt. Wij hebben er uiteindelijk voor gekozen om zonder gids ons bezoek voort te zetten.

Over alle verdiepingen heen wordt het gehele brouwproces uitgelegd. Des te hoger je komt, des te verder in het brouwproces je zit. Alles wordt uitgelegd op een grappig en interactieve manier. Aan het einde van de tour kun je zelf genieten van een vers getapte glas Guinness bier. Voor iedere entree ticket kun je namelijk een glas van deze beroemde bier halen. Mocht je echt geen bier lusten, kun je ook eventueel een frisje hiervan halen.

Kaartjes zullen tussen de €18 en €25 kosten. Je kunt de kaartjes online kopen of aan de kassa. Online werkt Guinness wel met timeslots. Het kan erg druk zijn en het is handig om kaartjes van te voren te bestellen online.

Temple Bar

Eén van de bekendste wijken in Dublin is de Temple Bar. Een levendige wijk dat vol staat met zo’n 150 pubs en restaurants. Dit is het hart van het uitgaanscentrum van Dublin en vindt zich plaats midden in het oude middeleeuwse centrum. Het is een leuke buurt om lekker doorheen te wandelen en natuurlijk een goede plek om te genieten van drankjes en Ierse pub food. Dus heb je zin in gezelligheid, een lekkere pint Guinness en live music dan is dit de plek waar je moet zijn.

Kortom, er is meer dan genoeg te doen en te zien tijdens een stedentrip in Dublin. Veel musea en the Kilmainham Goal (gevangenis) hebben wij helaas niet kunnen zien. De laatste is ook zeker een aanrader. Mocht je langer dan 2 dagen in Dublin verblijven dan is het ook aan te raden om voor een dag een auto te huren. Ga lekker het land in en ontdek de prachtige landschappen die Ierland te bieden heeft.

Volg ons op , voor meer behind the scenes en leuke momentopnames.

Tags: DublinIerland

Laat gerust een reactie achter