Stedentrip Krakau

Krakau Polen

Misschien denk je bij een stedentrip niet gelijk aan het Poolse Krakau. Met deze travelstory zullen wij jullie overtuigen waarom deze stad zeker een goede keuze is voor een heerlijk weekendje weg.

Krakau

Krakau is met ruim 750.000 inwoners, na Warschau, de grootste stad van Polen. Eeuwenlang was Krakau de hoofdstad van Polen, maar nergens ademt Polen nog zoveel historie als in deze stad. In deze prachtige Poolse stad kijk je jouw ogen uit naar alle bezienswaardigheden. Op elke straathoek valt er wel iets te zien of te beleven. In de oude binnenstad zijn er tallozen prachtige kerken, stadspleinen, historische woningen en rijkversierde gebouwen te bewonderen. In de oude Joodse buurt Kazimierz staan er kerken, synagogen en interessante musea over de Joodse geschiedenis.

Naast de indrukwekkende bezienswaardigheden binnen de stad, bevinden zich vlak buiten de stad ook twee wereldberoemde trekpleisters: de gigantische zoutmijnen van Wieliczka (helaas zijn wij hier niet aan toegekomen, maar zeker een aanrader!) en het aangrijpende voormalige concentratiekamp Auschwitz/Birkenau.

Buitenom alle culturele trekpleisters en architecturale rijkdom kun je ook erg leuk shoppen in Galeria Krakowska en Galeria Kazimierz. Deze laatste ligt aan de rand van de gelijknamige Joodse wijk. Daarnaast kun je genieten van heerlijk eten in één van de vele restaurantjes die de stad biedt en zijn er hippe uitgaansgelegenheden. Kortom Krakau is een geslaagde mix van modern en traditioneel.

De Grote Markt (Rynek Glowny)

Het centrale, maar ook het bekendste plein van Krakau is Rynek Glowny, ook wel de Grote Markt genoemd. Het plein dateert uit de 13e eeuw en is omgeven door paleizen, kerken en historische gebouwen. Met ongeveer 40.000 vierkante meter is het plein één van de grootste en mooiste middeleeuwse pleinen in Europa.

Rynek Glowny is een groot, maar ook een knus plein. Een bruisend middelpunt van de oude binnenstad, Op dit plein is er altijd wel wat te beleven. Naast de vele mooie bezienswaardigheden op het plein, bevinden er zich ook tal van restaurants en bars.

Wawel Heuvel

Wawel is een heuvel dat het hart van Krakau vormt. De heuvel heeft een hoogte van 228 meter en bovenop deze heuvel staat het fantastische Wawel Kasteel en de grote Wawel kathedraal. Het zijn prachtige gebouwen met een mooie historische waarde.

Onder de heuvel bevindt zich de Drakengrot, waar een standbeeld van een draak te vinden is die vuur spuwt. De legende is dat de draak zich bevond in de grot onder de Wawel. De koning loofde zijn dochter uit aan degene die de draak zou kunnen verslaan. Niemand durfde de uitdaging aan behalve de schoenmaker. Hij vulde een dood schaap met zwavel en voerde dit aan de draak. Toen de vonken van het vuur van de draak in aanraking kwamen met de zwavel van het schaap, raakte de draak zodanig verbrand dat hij de halve Wisla rivier leegdronk. Hij zwol daar zodanig erg van op dat hij uiteen spatte. Sindsdien had niemand meer iets van de draak waargenomen. Na de dood van de draak bouwde de koning een prachtig kasteel bovenop de Wawel heuvel. Dat was het begin van wat ooit zou uitgroeien tot de stad Krakau.

Joodse wijk Kazimiers

Kazimierz is de Joodse wijk van Krakau. Het kleine stadsdeel ligt ten zuiden van het centrum en het Wawel kasteel (ongeveer 20 minuten loopafstand van de grote markt). Vroeger was dit een aparte stad, gescheiden van Krakau door de Vistula rivier. In de 15e eeuw moesten alle Joodse mensen verplicht in Kazimierz gaan wonen. In de 19e eeuw werd Kazimierz onderdeel van Krakau en woonde er dus een hechte Joodse gemeenschap. Dit is terug te zien in bijvoorbeeld de architectuur.

Deze levendige wijk biedt een mix van cultuur, heerlijk eten en uitgaan. Naast dat het vol geschiedenis zit, is de voormalige Joodse ghetto ook heel erg hip, artistiek en biedt het geweldige street art. Kazimierz staat goed bekend om het levendige uitgaansleven. De meeste kroegjes zijn te vinden rond het plein Plac Nowy en de leukste restaurants zitten door heel Kazimierz verspreid. Een bezoekje aan dit gedeelte mag dan ook niet missen.

Eten & Drinken bij..

Barracura

Barracura is een Italiaans restaurant dat prachtige pasta’s en risotto’s serveert. Het is een nieuw restaurant en zit vlak achter het grote plein gevestigd. Het is het zusje van restaurant Bianca dat aan het plein zit. Dit restaurant is ook zeker een aanrader alleen dien je hiervoor wel op tijd te reserveren. Tijdens ons bezoekje hebben wij genoten van de overheerlijke truffelrisotto en een heerlijke tiramisu.

PINO

PINO is ook een Italiaans restaurant met heerlijk eten. Dit restaurant zit iets verder van de grote markt af, maar ziet er super leuk uit, de sfeer is goed en vriendelijke bediening. De kaart is redelijk uitgebreid en de gerechten zijn van goede kwaliteit. Zij maken hun eigen pasta’s en pizza’s in een open keuken. Wij genoten van een heerlijke pizza met parmaham en spinazie. Maar de pasta’s van de rest van het gezelschap vielen ook goed in de smaak.

Wodka Experience

Als je in Polen bent is het natuurlijk ook erg leuk om een Wodka proeverijtje te doen. In Krakau zit de Wodka Cafe Bar. Een sfeervol klein cafeetje waar je gezellig verschillende soorten wodka kan proeven. Je kunt 6 verschillende smaken wodka kiezen die op een shot plankje worden gepresenteerd! Wij vonden de salted caramel wodka erg lekker en ook de hazelnoot wodka. Het is zeker een aanrader en ook goed betaalbaar.

Tiramisu bij Barracura
Wodka Proeverij
Pizza bij PINO

Auschwitz- Birkenau

Krakau is een mooie, bijzondere stad, maar ligt ook het meest voor de hand als uitvalsbasis voor een dagtrip naar Auschwitz. Het nabijgelegen voormalige concentratiekamp is voor veel toeristen de grootste reden om naar Krakau te komen. Zo was dat ook voor ons een belangrijke reden.

Op ongeveer 1,5 uur rijden en 60 kilometer verderop vind je de meest indrukwekkende monumenten van de tweede wereldoorlog: Auschwitz-Birkenau. Auschwitz-Birkenau is het bekendste kamp uit de Tweede Wereldoorlog en functioneerde als concentratie- en vernietigingskamp. Inmiddels is het een belangrijke herdenkingsplek en museum geworden en is het toegankelijk voor iedereen.

Wij vinden dat iedereen een bezoek aan dit kamp zou moeten brengen. Het is zowel indrukwekkend als huiveringwekkend en het zal zeker veel indruk op je maken.

Er worden veel verschillende soorten georganiseerde tours aangeboden vanuit Krakau. Je wordt dan opgehaald bij je hotel of appartement. Wij hebben zelf ook een georganiseerde tour geboekt via getyourguide. Natuurlijk kun je er ook zelf naartoe reizen. Mocht je op eigen initiatief gaan let dan wel op het volgende: je moet het kaartje ruim van te voren reserveren op de website. Er zijn beperkt aantal plekker beschikbaar om zonder gids het kamp te bezoeken. Bij het centraal station vertrekken er bussen richting Auschwitz. Tussen Auschwitz en Birkenau rijden meerdere keren per uur gratis een shuttlebusje. Je kunt ook zelf met de auto gaan en je auto daar parkeren. Dat kost je dan 2 euro per uur.

Algemene informatie

Reistijd: Het voor- en najaar zijn de beste periodes om Krakau te bezoeken. De temperaturen kunnen in de winter laag zijn, en zijn in de zomer gematigd. De meeste regen valt in de zomer, maar ook dat is relatief weinig (zeker in vergelijking met Nederland). Wij gingen in November en hadden daar lekker weer.

Naar Krakau: Wil je ook naar krakau en deze prachtige plekken bezoeken? Dagelijks gaan er vluchten vanuit Amsterdam met KLM. Al vanaf €148 en binnen 2 uur zit jij straks ook in deze sfeervolle stad.

Van Vliegveld naar de stad: Om van het vliegveld naar de stad te komen heb je een aantal opties. Je kunt kiezen voor de bus, trein of een taxi. Het vliegveld ligt zo’n 15 kilometer van het centrum. Er zijn drie buslijnen die elke dag van het vliegveld naar de stad rijden. Twee bussen die overdag rijden (bus 208 en bus 292) en een bus die enkel ’s nachts rijdt (bus 902). Bij de buschauffeur kun je enkel met gepast geld enkele reis tickets kopen.

Je kunt ook kiezen om met de trein te gaan. De rit duurt ongeveer 20 minuten en deze rijdt elke 30 minuten. Ook hier kun je tickets aan boord van de trein kopen.

Mijn aanrader is om Uber te installeren. Met Uber kun je voor minder dan €10 in het centrum van de stad zitten. Ook in de stad zelf is het erg handig om uber te hebben. Voor een paar euro kun je overal naar toe gebracht worden.

In de stad: In het centrum is alles prima aan te lopen als je goed te voet bent. In de stad zijn weinig hoogteverschillen wat het wandelen makkelijk maakt.

Volg ons op , voor meer behind the scenes en leuke momentopnames.

Tags: KrakauPolen

Reacties (18)

Laat gerust een reactie achter