Stedentrip Riga

Kheira en haar vriend hebben afgelopen Februari een dubbele stedentrip gedaan, waarbij ze van Riga naar Tallinn gingen en vanuit Tallinn ook nog een dagje Helsinki meepikten. Wij beginnen onze reis in Riga en nemen jullie mee in onze reisverhalen.

Riga is de grootste stad van de Baltische Staten, met meer dan 600.000 inwoners. Het is tevens ook een goedkope stad om in te verblijven. Veel musea zijn gratis, het drinken en eten kost minder dan in Nederland en het openbaar vervoer is ook goedkoop, €1,15 per keer. Wij hebben het openbaar vervoer maar 1 keer gebruikt, vanaf het vliegveld naar ons hotel. De stad is redelijk compact en daarmee is een groot gedeelte goed te voet bereikbaar.

Wil je weten bij welke restaurantjes wij hebben gegeten en wij dan ook aanraden? Lees dan ons artikel over de hotspots in Riga. 

Bezienswaardigheden

Riga’s Oude centrum

Riga’s oude centrum staat op de UNESCO werelderfgoed lijst. Het is een van de mooiste binnensteden van Europa. In het oude centrum staan allemaal gebouwen met de Jugendstil architectuur. 

Vrijheidsmonument

Het vrijheidsmonument staat voor de gevallen militairen tijdens de Letse oorlog voor onafhankelijkheid. Tegenwoordig wordt het ook wel gezien als symbool voor de soevereiniteit van Letland. De jonge vrouw, die te zien is op dit beeld, heeft 3 sterren vast. Deze drie sterren staan voor de drie regio’s van Letland: Kurzeme, Vidzeme en Latgale. 

Wanneer het weer goed is, staat er een erewacht voor het beeld en deze verandert ieder uur van wacht. 

St. Peter’s Church

St. Peter’s Church is de meest bekende kerk van Riga. Voor €9 kan je naar de top van de kerk en heb je een schitterend uitzicht over de stad.

Musea

In Riga heb je veel gratis musea bijvoorbeeld het bezettingsmuseum, het gratis gedeelte van The Corner House (het voormalig KGB hoofdkantoor) en het Oorlogsmuseum. 

Bezettingsmuseum

Dit museum is een aanrader voor mensen, die geïnteresseerd zijn in de Letse geschiedenis over de bezetting voor en na de tweede wereldoorlog. Voor de Letten was er weinig verschil tussen de Russische bezetting en de Duitse bezetting. Ze waren allebei gruwelijk. De tentoonstelling eindigt wanneer Letland in 1991 eindelijk weer onafhankelijk werd. 

KGB Prison Cells (the Corner House)

Wij hebben naast het gratis gedeelte van het museum, ook een tour gedaan naar het normaal afgesloten gedeelte, de cellen waar de mensen verbleven als ze werden verhoord door de KGB. 

De tour door de Prison Cells van Riga was een van de meest indrukwekkende ervaringen, die wij in Riga hebben gehad. De tour kost €10 per persoon en is aan te raden om vooraf online te boeken. 

Wil je meer weten over deze tour? Wij hebben een apart artikel nog geschreven over de KGB Prison Cells. Deze komt binnenkort online.

Onderweg naar de Executiekamer

Oorlogsmuseum

In dit museum wordt de militaire en de politieke geschiedenis van Letland uitgelegd. Letland heeft namelijk een goede ligging en is daarom vaak bezet geweest. Er wordt ook een gedeelte besteed aan de Tweede Wereldoorlog, waar mensen werden gedwongen om of voor de Duitsers te vechten of voor de Russen. 

Paul Stradin and the history of Medicine

Een museum dat niet over de bezetting gaat is Paul Stradin and the History of Medicine Museum. Paul Stradin was een Letse arts en chirurg, die het museum heeft opgericht. Ontdek hoe de geneeskunde zich heeft ontwikkeld door de eeuwen heen. Van sjamanen en rituelen naar de zwarte dood tot moderne geneeskunde. Het wordt allemaal behandeld in dit museum.

Activiteiten

Wil je wat actievers doen in Riga? Wij zijn met Red Fox Tours op stap geweest om met Huskies te sleeën. Helaas was er geen sneeuw toen wij in Riga waren, vanwege een super milde winter, maar de lieve huskies maakten dit helemaal goed.

Een andere populaire activiteit in Riga is bijvoorbeeld schieten en bobsleeën. Deze excursies zijn bijvoorbeeld ook te boeken bij Red Fox Tours tegen een vriendelijk prijsje. 

Als je nog tijd over hebt….

Laima Chocolate Museum 

Een honorable mention, maar zeker geen must, is het Laima Chocolade Museum. Laima is een van de nationale merken voor chocolade. In het museum kan je zien hoe de chocolade wordt gemaakt en ook welke chocolaatjes het bekendst waren door de jaren heen. Het is aan te raden om een audiotour erbij te doen. Anders ben je namelijk zo door het museum heen. Je krijgt een bekertje met lekkere warme chocolade en op het einde nog een heerlijke chocoladereep en 15% korting in het chocoladewinkeltje. 

Vervoer naar Tallinn

Vanuit Riga hebben wij verder gereisd naar Tallinn met de bus. Wij hebben twee tickets gekocht voor maar €32 euro, dus voor €16 euro per stuk. Wij waren met 4,5 uur tijd in de hoofdstad van Estland. Wij reisden met LuxExpress en alle stoelen zijn voorzien van een televisietje, er is tevens ook een wc in de bus en een mogelijkheid voor koffie. Lees snel verder over onze avonturen in Tallinn.

Volg ons op , voor meer behind the scenes en leuke momentopnames.

Tags: EuropaLetlandRiga

Laat gerust een reactie achter