Tips voor jouw vakantie op Cuba

Cuba

Een reis naar Cuba is een prachtige ervaring. Het is een schitterend eiland vol natuur, witte stranden, historische gebouwen, heerlijke rum en sigaren. Allemaal een goede reden om hier snel een vakantie naar te boeken. Met dit artikel geven wij jullie graag een aantal tips voor jouw vakantie op Cuba. Zo zijn er verschillende dingen waar je beter van te voren al rekening mee kan houden. Ook geven wij jullie veel leuke tips over wat je allemaal kunt doen tijdens jouw vakantie/ rondreis op Cuba.

Praktische tips

Vliegtickets & Visum

Om naar Cuba te komen heb je natuurlijk een vliegticket én een visum nodig. Nu kun je kiezen voor een georganiseerde rondreis bij verschillende reisbureaus. Zij zullen dan al vaak de tickets en visa voor jullie regelen. Dat is natuurlijk altijd fijn, maar het kan ook zijn dat je graag de regie in eigen handen houdt en zelf vliegtickets en een visum boekt. In dat geval raden wij jullie aan om via skyscanner een vliegticket te zoeken. Dit is een zoekmachine, die jullie kan laten zien waar je de goedkoopste tickets kan boeken. Wat het regelen van een visum betreft: neem een kijkje op de website visumbuitenland.nl. Zij kunnen je helpen om de juiste visum voor jouw vakantie op Cuba te regelen.

Vervoer op Cuba

Wij zouden jullie aanraden om een huurauto te regelen voor jouw rondreis op Cuba. Zo kan jij zelf jouw tijd indelen en kun je meerdere plekken vanuit 1 plaats bezoeken. Er is namelijk veel te zien en te doen rondom de grote steden. Let wel op, de wegen zijn niet al te goed en vaak vind je grote gaten in het wegdek. Zo hadden wij tijdens onze rondreis 2-3 keer een lekke band. Gelukkig zijn de Cubanen altijd erg behulpzaam om je te helpen.

Mocht je liever niet zelf willen rijden, dan is de bus of taxi ook een goede optie. Vaak kun je een taxi regelen via het verblijf waar je blijft . De bus is ook een prima netwerk om van A naar B te gaan. Hiervoor kun je het beste met de Viazul gaan. Dit is een busnetwerk voor toeristen. Je kunt je tickets online boeken of ter plekke via een kantoor. Boek het wel 1 of 2 dagen van tevoren, anders is de kans groot dat de bus al vol zit.

Casa particulares

Dé manier om in Cuba te overnachten is bij de Cubanen zelf. Tijdens onze rondreis op Cuba verbleven wij in een casa particular. Een casa particular is eigenlijk een soort van Bed & Breakfast. Je verblijft bij Cubanen thuis, maar je hebt wel je eigen slaapkamer en veelal een eigen badkamer. De casa’s waar wij verbleven waren allemaal schoon en goed verzorgd. Sommige waren casa’s hadden aparte verblijven voor gasten en andere hadden mooie kamers in hun eigen huis. Bij bijna alle verblijven kun je ontbijt krijgen (zo was dit wel bij ons) en bij sommige casa’s kun je ook avondeten bestellen. Bij twee verblijven hebben wij gekozen om bij hun thuis te dineren. Een dikke aanrader. Het kost niet veel, maar je krijgt echt waar voor geld.

Veel luxe hoef je natuurlijk niet te verwachten. Al bieden de meeste luxe hotels op Cuba ook niet de ‘luxe’, die je gewend bent in westerse landen zoals Nederland. Het is wel een onwijs bijzondere ervaring en je krijgt een kijkje in het leven van de Cubanen. Als je de verblijven zelf wil regelen kun je op Cuba casa’s ter plekke regelen. Vooral in grote steden als Havana, Trinidad en Varadero heb je hier veel kans op. Hier vind je in elke straat wel meerdere casa particulares. Ook kun je het eventueel van te voren regelen, bijvoorbeeld via mycasaparticular.

Internet op Cuba

Ook iets belangrijks om mee rekening te houden is, dat het internet op Cuba niet zo toegankelijk is voor toeristen als dat we gewend zijn. In de wereld waar wij leven, zijn wij eigenlijk niets anders gewend dan altijd internet en wifi te hebben. Op Cuba is dat wel anders en heb je maar wifi op bepaalde plekken. Dit zijn ETECSA wifi hotspots. Je kunt deze plekken goed herkennen aan een groep mensen bij elkaar met mobieltjes of een laptop. Vaak vind je de wifi hotspots op een centraal plein, park of drukke restaurants. Om toegang te krijgen heb je wel een code nodig en die kun je dan weer kopen bij een ETECSA kantoor

Must do op Cuba

Paardrijden door Vinales

Een van de leukste dingen die wij gedaan hebben is paardrijden door de valleien van Viñales. Tijdens het paardrijden werden wij door de mooiste natuur van Viñales geleid. De vallei van Viñales is zelfs benoemd tot een nationaal monument van Cuba en is daarom echt een must-see. Ook komen hier naar verluidt de beste Cubaanse sigaren vandaan en daarom kan je hier veel tabaksboeren vinden. Op het land zie je dan ook nog soms rietenhuizen staan waar de tabaksbladeren in hangen om te drogen. Vooral de maanden oktober tot februari zijn de maanden om het tabaksproces mee te maken en om de tabaksbladeren op de velden te zien. De vallei is echt een plek om tot rust te komen. Het lijkt echt alsof de tijd hier even stil heeft gestaan. Het land wordt bewerkt door ossen en er zijn meer paardenkarren te zien dan auto’s.

Rum proeven en sigaren roken

Als je op Cuba bent, dan kun je eigenlijk niet weggaan zonder hun bekende rum te hebben geproefd of een heerlijke Cubaanse sigaar te hebben geprobeerd. Of je nu rookt of niet (wij roken namelijk niet), het is wel iets wat je eigenlijk geprobeerd moet hebben.

Rum kun je overal en op elke plek vinden en het is eigenlijk erg goedkoop hier. Dit komt omdat de Cubanen zelf hun rum maken. Havana Club en Barcardi zijn bekende rummerken, die van dit eiland komen. In elk restaurantje of cafe kun je genieten van heerlijke Cuba Libre’s (rum-cola) of een Mojito. Ook maken ze heerlijke daiquiri’s met rum. Gelukkig houden wij erg van deze rumdrankjes en nuttigden wij ook meerdere drankjes op een dag. Heerlijk! Ook kun je in Havana naar het Rum museum. Hier leer je alles over de geschiedenis van Rum, het bereidingsproces én je kunt natuurlijk rum proeven.

De sigaren hebben wij geprobeerd in Viñales. Tijdens onze rit op de paarden, door de prachtige valleien in, stopten wij ook bij een paar boeren om hier vervolgens een sigaar te roken. Dit was allemaal wel een beetje commercieel. Omdat onze ouders niet mee waren met het paardrijden gingen wij, na terugkomst, zelf op zoek naar tabaksboeren. Dit kun je erg gemakkelijk doen, aangezien er in Viñales vele soorten boeren zijn. Zo kwamen wij uit bij een boertje (zie onderstaande foto), die ons maar al te graag rondleidde, het proces van tabak en sigaren liet zien en waar we samen eentje mee rookten natuurlijk. Een super leuke ervaring en zeker een aanrader!

Sigaren Roken
Museo Del Ron

Salsa dansen bij de trappen van Trinidad

Wie aan Cuba denkt, denkt vast ook aan de nationale dans Salsa. Het is onmogelijk om door Cuba te reizen, zonder salsamuziek te horen en mensen te zien dansen op de ritmische muziek. In steden als Havana en Viñales ontkomt je niet aan deze dans. Echter, de trappen van Plaza Mayor in Trinidad is de plek waar de dans tot leven komt. ’s Avonds bovenaan de trappen wordt geweldige muziek gemaakt door lokale bandjes, mensen drinken cocktails en kletsen gezellig en dan… begint iedereen spontaan te dansen! Het is echt onwijs leuk om dit mee te maken en om stiekem zelf ook een dansje hier proberen te wagen. Het is te merken dat de Cubanen deze muziek en het salsa dansen echt in hun genen hebben zitten en dat is een mooi tafereel om te zien.

Snorkelen in Varkensbaai

Naast de prachtige natuur op Cuba, is het eiland ook omringt door helderblauw water. De Caribische zee staat bekend om een prachtig onderwaterwereld en deze kun je ook rondom Cuba bewonderen. In Varadero heb je prachtige stranden en turquoise wateren, maar ook in Varkensbaai kun je genieten van de prachtige zee. Hier hebben wij op meerdere plekken gesnorkeld en prachtige vissen mogen zien. Zeker een aanrader als je gek bent op water en de onderwaterwereld.

Cueva los peces

Geniet van lokale gerechten zoals een Cuban Sandwich en Ropa vieja

De Cubaanse keuken heeft veel te bieden. Een van de meest bekende gerechten, die gemaakt is door Cubanen, is de Cuban Sandwich. De Cuban sandwich is bedacht door Cubaanse immigranten in Florida. De Cuban sandwich is dus niet perse Cubaans, maar deze heerlijke sandwich met kaas, pulled pork, ham, augurk en mosterd. Kan je wel overal vinden op Cuba. Wil je hem zelf thuis maken? Wij hebben het recept hier op onze blog staan.

Naast de Cuban Sandwich is de Ropa Vieja wel een traditioneel Cubaans gerecht. Ropa Vieja betekent in het Nederlands “oude kleren”. Het gerecht wordt zo genoemd, omdat de pulled beef in het gerecht zorgt voor lange slierten en daardoor lijkt op “oude kleren”. Ropa Vieja wordt vaak geserveerd met bruine bonenrijst, “arroz congi”. Een heerlijk, traditioneel gerecht, die je zeker moet proberen wanneer je op Cuba bent.

Naast al dat lekkere eten heeft Cuba ook nog bekende drankjes. Bijvoorbeeld de Cuba Libre. Cuba libre is eigenlijk gewoon een rum en cola, maar het is bedacht aan het einde van de Spaans-Amerikaanse oorlog. Cuba staat ook bekend om hun lekkere rum, zoals bijvoorbeeld Havana Club of Bacardi, doordat de Cubanen zelf hun rum maken, is dit een goedkopere cocktail en wordt het veelal gedronken in Cuba. Naast de Cuba Libre is ook de Mojito erg populair in Cuba en is de Mojito ook een traditionele cocktail.

Cuban Sandwich

Volg ons op , voor meer behind the scenes en leuke momentopnames.

Tags:

Laat gerust een reactie achter