Tips voor jouw vakantie op Zakynthos

Afgelopen zomer heeft Selma samen met haar vriend twee weken op Zakynthos doorgebracht. Nadat hun vakantie naar Florida niet door kon gaan (vanwege Covid-19), boekten zij een heerlijke vakantie naar het Griekse eiland. Zakynthos ligt op ongeveer 3 uur vliegen vanaf Amsterdam en is na Kefalonia en Corfu het grootste eiland van Griekenland. Het eiland heeft een prachtige kustlijn en een mooie blauwe zee. De meeste zandstranden vind je langs de oost- en zuidkust en langs de westkust zijn er prachtige rotsachtige baaien. Een vakantie naar Zakynthos is voornamelijk een relax zon-strand-zee vakantie, maar naast het strand en de baaien zijn er nog veel meer leuke dingen die je kan ondernemen op dit eiland. Zo is de badplaats Laganas onder de jongeren erg bekend voor het uitgaan, kun genieten van heerlijke wijnen of op bezoek gaan naar een olijfolie fabriek. Daarom hebben wij de leukste tips voor jouw vakantie op Zakynthos (zonder strand) hier uitgeschreven.

Nog meer tips voor jouw vakantie op Zakynthos? Wij hebben ook een uitgebreid artikel geschreven over de leukste strandjes en baaien op Zakynthos. Hier heben wij de mooiste zon-strand-zee plekjes uitgeschreven. Zo mooi allemaal!

Tips voor jouw vakantie op Zakynthos
Tips voor jouw vakantie op Zakynthos

Vervoer op Zakynthos

Allereerste beginnen wij eventjes met een algemene tip. Het is sterk aan te raden om tijdens het verblijf op Zakynthos eigen vervoer te hebben. Er is amper tot geen openbaar vervoer en de taxi’s zijn niet goedkoop. Mocht je op zoek gaan naar eigen vervoer dan raden wij aan op een quad of een auto te huren in plaats van een scooter. Dit komt omdat de wegen door de hitte erg glad kunnen zijn in verband met olie- en rubberresten op het wegdek. Ook zijn er op sommige wegen een paar gaten in de weg. Een ongeluk met een scooter gebeurd dan ook regelmatig.

Tips voor jouw vakantie op Zakynthos
Met een quad kan je ook onverharde wegen verkennen op het eiland en zo op de mooiste plekjes terecht komen.

Olijfolie Fabriek

Overal op Zakynthos zijn olijfbomen te vinden. Je wordt er mee omringd. Er zijn zo’n twee miljoen olijfbomen op het hele eiland. Zakynthos staat daarom ook bekend om de olijfolie, die hier gemaakt wordt. Het is erg leuk om een bezoekje te brengen aan het Aristeon Olive Press Museum in Lithakia. Hier kan je het gehele olijfolie proces doorlopen en mag je de verschillende soorten olijfolie proeven met zelfgemaakt brood! Ze maken extra virgine olijfolie, olijfolie met een vleugje citroen of met sinaasappel, maar ook met knoflook. Heerlijk! Wij genoten vooral van de olijfolie met knoflook en de extra virgine. De liefhebbers kunnen hier ook zelf flesjes olijfolie kopen om mee te nemen naar huis.

Grampsa wijnhuis

Zakynthos heeft een rijke geschiedenis als het om wijn gaat. De wijnen van Zakynthos zijn internationaal nog niet zo bekend, maar er wordt al eeuwenlang biologische wijn gemaakt van de inheemse druivenrassen. Het Grampsa wijnhuis wordt gerund door een familie. Zij geven al vier eeuwenlang het familiegeheim van generatie op generatie door binnen de familie. Een bezoekje aan het wijnhuis met een rondleiding is gratis en een kleine wijnproeverij in combinatie met een borrelplankje is al mogelijk vanaf 5 euro per persoon.

Zakynthos-stad

Zoals de naam al doet vermoeden is dit de hoofdstad van het eiland. De stad heeft veel smalle leuke steegjes en bevat veel lokale winkeltjes. Verder heeft de stad een mooie promenade langs de zee, waar genoeg lekkere restaurantjes zijn gevestigd. De haven van Zakynthos-stad is de grootste van het hele eiland en heeft bootverbindingen met o.a. Brindisi en Bari in Italië, Killini op de Peloponessos en de andere Ionische eilanden Kefalonia en Ithak. Bezoek in Zakynthos-stad het historische Dionysios Solomos plein en het Agios Markos plein. Verder heeft de stad nog veel mooie gebouwen te bieden, zoals de openbare bibliotheek en het Byzantijnse museum.

Bovenop de heuvel bij Zakynthos-stad ligt nog een ruïne van een kasteel. Dit kasteel is door de Venetianen gebouwd en staat op de plaats van de vroegere bovenstad. Het kasteel is niet makkelijk te bereiken met de auto of scooter, vanwege de steile (en enigszins ruwe) weg omhoog. Wel is het kasteel te voet of met de quad te bereiken. Vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht over de stad. Het kost 4 euro per persoon om het terrein te betreden.

Laganas

Laganas is de drukste badplaats van Zakynthos en in de zomermaanden is hier vooral veel (Engelse en Nederlandse) jeugd te vinden. Het centrum heeft veel uitgaansgelegenheden met bars, disco’s en clubs. Ook zijn er veel restaurantjes en terrasjes te vinden aan en richting het strand. Laganas ligt aan een van de langste baaien van Griekenland. Een groot gedeelte voor de kust bij Laganas is onderdeel van het beschermde Marine Park. De Caretta-Caretta zeeschildpadden leven in het nationale natuurpark en de vrouwtjes leggen van mei tot en met augustus hun eieren aan land. Een deel van het strand is daarom ook beschermd gebied. Met een beetje geluk kom je een zeeschildpad tegen, terwijl je hier aan het dobberen bent in de zee.

Askos Stone Park

Askos Stone Park is een leuke activiteit om te doen op het eiland. Het wordt op bijna geen enkele website vernoemd, maar wij zijn heel blij dat we het hebben gevonden en gedaan! Het is een klein dierenpark op particulier initiatief. Het biedt leefruimte aan vele dieren, maar is ook een mooi wandelgebied met veel verschillende soorten bomen. Het park is slechts voor ongeveer ⅕ deel toegankelijk voor bezoekers. De rest van het park is bestemd voor de dieren. Er zijn in het park pony’s, eekhoorntjes, wasbeertjes, Afrikaanse geiten en tientallen damherten te vinden. Het allerleukste aan het park vonden wij dat je van een van de verzorgers daar eten kreeg en mocht helpen met het voeren van de herten, de geiten en de wasbeertjes. De vriendelijke verzorgers geven graag uitleg over de verzorging en beantwoorden graag alle vragen over de dieren.

Dit waren onze tips voor jouw vakantie op Zakynthos, naast de prachtige strand en zee. Een leuke afwisseling van zon, strand en zee. Heerlijk genieten en relaxen. Natuurlijk hebben wij ook veel leuke restaurantjes bezocht. We zijn niet voor niets foodies. Hier hebben wij ook een blog over geschreven en deze komt volgende week uit.

Volg ons op , voor meer behind the scenes en leuke momentopnames.

Tags: EuropaGriekenlandZakynthos

Laat gerust een reactie achter