Eten en Drinken in Slovenië

Cakerol bij Podfarovz

Al zoveel woorden geschreven over onze prachtige rondreis door Slovenië, maar nog weinig geschreven over het fantastische eten en drinken in Slovenië. De Sloveense keuken is erg divers, er wordt veel gekookt met producten uit het seizoen. Het eten is hier puur, lokaal en komt rechtstreeks uit de natuur. Er zijn vele restaurants die vegatarische, glutenvrije of zelfs vegan recepten aanbieden. Natuurlijk kun je hier ook erg genieten van vis en vlees. Alles komt rechtstreeks van uit de bossen of van het land. Kortom voor ieder wat wils.

Slovenië heeft maar liefst 24 culinaire regio’s en heeft ook 170 nationale gerechten, dat is voor zo’n klein land best veel! Tijdens onze rondreis hebben wij een greep van alle gerechten mogen proeven. Voornamelijk in Ljubjana proefden wij verschillende gerechtjes tijdens onze foodtour.

Hieronder hebben wij een paar heerlijke gerechten uit de Sloveense keuken op een rij gezet. Deze moet je zeker proberen als je Slovenië gaat bezoeken!

Eten

Grilled Cheese

In Slovenië heb je als nationaal gerecht ‘Grilled Cheese’. Dit gerecht is een stuk kaas, maar dan gegrild. Hoe komt het dat de kaas niet smelt? Dit komt doordat het vetpercentage in deze koeienkaas zo laag is, dat er niks is om te smelten. Het heeft tevens een zeer lekkere smaak en wij waren heel blij dat wij het hadden geprobeerd.

Žlikrofi

In het mijn-dorpje Idrija heb je ook een nationaal gerecht, namelijk de Žlikrofi. Dit is een soort pasta gevuld met aardappel, lard, bacon, uien, specerijen en kruiden. Vervolgens wordt het geserveerd met bijvoorbeeld champignons of vlees. Wij hebben dit zelf gegeten bij Gostilna Kos en je krijgt hier echt een gigantisch vol bord voor ongeveer €7.

Grilled Cheese bij Ostarija Peglez’n
Grilled Cheese bij Ostarija Peglez’n in Bled
Idrijski žlikrofi
Idrijski žlikrofi

Truffels

In Slovenië vind je talloze gerechten met de heerlijke zwarte truffels. Je kan het vinden op pizza’s maar ook bij je vlees. Wanneer je dus in Slovenië bent en van truffels houdt, moet je dit zeker weten hier proberen en dan heb je een veel sterkere truffelsmaak dan de truffelolie van de supermarkt. Heerlijk!

Shtruklji

Shtruklji zijn een soort van dumplings en deze kunnen op allerlei verschillende manieren worden gevuld. Bijvoorbeeld met appel, maar ook met kaas. Wij hebben de versie met kaas geprobeerd en vonden het erg lekker.

Heerlijke biefstuk bij Julija
Biefstuk met Shtruklji bij Julija in Ljubljana

Potica

Nu komen wij aan bij de desserts. Potica is traditioneel Sloveens gebak. Het is een notenrol cake. Het kan het hele jaar rond worden gegeten, maar vaak wordt het gegeten tijdens de feestdagen.

Prekmurska gibanica

Een ander traditioneel gebakje wat wij zelf lekkerder vonden dan de Potica is de Prekmurska gibanica. Say what? Dit is een gebakje gevuld met maanzaad, walnoten, cottage cheese, appel en rozijnen in lagen gevuld. Dit zijn hele strakke lagen met daartussen bladerdeeg en het is schijnbaar erg moeilijk om te maken.

Kremšnita (Bled’s Cream Cake)

De Kremšnita doet ons denken aan onze eigen favoriete gebakje de tompouche. Dit gebakje is gemaakt van twee laagjes bladerdeeg en er zit banketbakkersroom en slagroom tussen. Vervolgens wordt het gebakjes bestrooid met poedersuiker. Het is erg populair in heel Centraal Europa.

Kremsnita bij Vila Prešeren
Kremšnita
Prekmurska Gibanica
Prekmurska Gibanica

Drinken

Cockta

Een traditionele frisdrank in Slovenië is Cockta. Sinds 1950 is dit drankje hier al op de markt. Het heeft wat weg van cola met wat meer kruiden. Het hoofdingrediënt is de de bloem Hondsroos en de rest komt uit 11 verschillende kruiden, citroen en sinaasappel.

Wijn

Slovenië is meer dan bossen, bergen en meren. Het is een echt wijnland met wijnregio’s in alle windstreken. Velen beweren zelfs dat hier een van de lekkerste wijnen vandaan komen. De Sloveense wijnen zijn niet erg bekend, dat komt omdat ze het voornamelijk allemaal zelf opdrinken in plaats van exporteren. Van alle wijn die in het land wordt geproduceerd, wordt 94% door de inwoners geconsumeerd.

Slovenië heeft veel verschillende wijnregio’s. Een paar voorbeelden hiervan zijn: Vipava, Maribor en Brda. Daarnaast hebben ze ook veel sloveense wijnsoorten zoals Pinela en Zelen. Wij vonden zelf de Zelen een zeer lekkere witte wijn. Het is zeker een aanrader om tijdens jullie rondreis een bezoekje te brengen aan een wijnboerderij. Heb je daar geen tijd voor? Drink dan zeker gewoon een lekker wijntje bij het eten.

Cockta
Cockta
Zelen

Delicatesse

Naast al deze lekkere hapjes en drankjes kun je ook beren vlees eten in Slovenië. Slovenië heeft ongeveer 600 bruine beren. Niet elke beer mag neergeschoten worden voor zijn vlees. Wanneer een beer in een dorp of stad komt, verdoven zij deze beer en taggen zij hem. Komt dezelfde beer nog eens terug in een dorp of stad, dan hebben de inwoners toestemming om deze beer neer te schieten. Berenvlees kun je kopen op bijvoorbeeld de markt in Ljubjana. Mocht je van de wild smaak houden dan is dit zeker iets om te proberen.

Daarnaast heb je ook de delicatesse gerookte koeientong. Ook dit hebben wij geprobeerd. Het heeft een hele aparte smaak, maar verrassend genoeg vonden wij het wel erg lekker.

Slovenië heeft dus veel verschillende soorten eten en ik heb hier alleen benoemd wat ik zelf heb geproefd of wat ik super interessant vond om met jullie te delen. Ze hebben namelijk nog vele andere nationale gerechten, bijv. een kalfsvleesstoofpot. Wij raden aan om gewoon veel nieuw eten te proberen wanneer je Slovenië bezoekt!

Volg ons op , voor meer behind the scenes en leuke momentopnames.

Tags: BledLjubljanaSloveniëVipava