Stedentrip Edinburgh – Highlights

Edinburgh, Dugald Stewart Monument
Edinburgh

Sinds Kheira de eerste afleveringen van de tv-serie ‘Outlander ‘ zag, werd zij gelijk verliefd op Schotland. Sindsdien droomt zij al een paar jaar over een rondreis door dit prachtige land. Schotland wordt geroemd door haar beeldschone landschappen en de bijzondere geschiedenis. Vorige maand vertrok Kheira naar Schotland voor een weekendje Edinburgh als voorproefje voor haar grote rondreis.

Edinburgh is de hoofdstad van Schotland en heeft een historisch centrum waardoor de stad ook wel het ‘Athene van het noorden’ wordt genoemd. Zowel de oude als de nieuwe stad vallen onder UNESCO World Heritage Site. Het is een stad met een eeuwenoude geschiedenis dat je overal terugziet. Wees niet bang dat Edinburgh alleen maar voor historici is. Edinburgh is de ideale combinatie van authenticiteit & een hippe sfeer. Veel leuke winkels en trendy restaurants aan de ene kant. Maar ook typisch Schotse musea en gezellige warme pubs aan de andere kant.

Gruwelijke Stad

In de Schotse hoofdstad zijn veel gruwelijke misdaden gepleegd, of het nou fictie is of waar, er zijn genoeg Ghost Tours die je kan doen door de stad Edinburgh. Vind je de spooktours toch iets te spannend, dan kun je kiezen voor de Mary King’s Close tour. Hier kun je niet op eigen houtje heen. Vooraf reserveren wordt aangeraden. Vroeger bestond de stad Edinburgh uit allemaal kleine straatjes die oplopen richting de Royal Mile. Deze kleine straatjes heten  een Close. Veel van deze straten bestaan niet meer, maar de Mary King’s Close is nog gedeeltelijk open voor het publiek. Leer en ervaar hoe het was voor de mensen om te leven in/aan een close. Leer meer over de dodelijke plaag en de geesten die hier verblijven.

Historisch Edinburgh

Een iconisch beeld van Edinburgh is het kasteel. Het kasteel ligt op een uitgedoofde vulkaan genaamd Castle Rock. Vanuit Edinburgh Castle heb je een schitterend beeld over Edinburgh. In dit kasteel leefden vroeger de koninklijke familie van Schotland. Iedere dag, behalve op zondag en christelijke feestdagen, wordt er vanuit het kasteel om 13.00 een kanonschot afgevuurd (een leuk feitje, ze doen dit niet om 12 uur, maar om 1 uur omdat het dan maar 1 kanonskogel kost). In dit kasteel bevinden zich ook de Schotse kroonjuwelen en een oude Schotse gevangenis.

In deze stad bevindt zich nog een huis waar de koningen en koninginnen leefden, namelijk Holyrood Palace. Dit paleis wordt nog steeds een paar dagen in het jaar gebruikt door de koninklijke familie. Wanneer je dit paleis bezoekt, krijg je er een audiotour bij, helaas is deze nog niet beschikbaar in het Nederlands. Deze audiotour is zeker weten een aanrader en zit bij de prijs inbegrepen.

Edinburgh Castle
Edinburgh Castle
Edinburgh Holyrood Palace
Holyrood Palace

Vlakbij Mary King’s Close vind je St Giles Cathedral. Dit is een van de oudste gebouwen in Edinburgh en als je van kerken houdt, is het erg leuk om een blik te werpen in de kerk.

Iets buiten het historisch centrum vind je het rustgevend dorpje genaamd Dean Village. Ondanks dat je hier midden in de grote stad staat, waan je je in een klein plattelandsdorpje. Geniet hier van de rust en de mooie wandeling langs het water van de Leith.

Edinburgh St Giles Cathedral
St Giles Cathedral
Edinburgh Dean Village
Dean Village
Edinburgh Dean Village
Dean Village

Musea

Een echte musea liefhebber kan zich zeker weten uitleven in deze stad. Zowel het nationale museum van Schotland als de nationale galerij van Schotland is gratis te bezoeken. Wij wilden heel graag naar het National Museum of Scotland, omdat hier een tentoonstelling was over Bonnie Prince Charlie, wie vaak in de serie ‘Outlander’ besproken wordt. Voor de rest is het National Museum of Scotland enorm groot en ook zeer leuk om met kinderen te bezoeken. Hier kan je zeker wel een halve dag doorbrengen, indien je dat wilt.

De National Gallery of Scotland is voor kunstliefhebbers een heerlijke plek. Bekijk hier ook de schilderijen van Nederlandse en Vlaamse kunstenaars, zoals Rembrandt van Rijn, Frans Hals en Peter Paul Rubens.

Edinburgh National Museum of Scotland
National Museum of Scotland
Edinburgh National Museum of Scotland
National Museum of Scotland

Natuur

In Edinburgh kan je ook heel gemakkelijk genieten van de natuur, die Schotland te bieden heeft. Vlakbij de Nationale Galerij vind je namelijk de Princess Street Gardens, dit is een langgerekt park waar het Scott Monument te vinden is.

Voor een korte hike, kun je hiken naar de top van Arthur’s Seat. In ongeveer een half uur tot 45 minuten kan je de top bereiken van Arthur’s Seat en dan word je beloond met een schitterend uitzicht over de stad.

Een kortere hike kan je maken naar Carlton Hill. Hier heb je verschillende monumenten bij elkaar, namelijk het bekende ‘Dugald Stewart’ monument, die je bijna op iedere iconische foto ziet van Edinburgh. Daarnaast heb je ook het nationale monument dat nooit is afgemaakt, dit momument lijkt op de voorkant van het Pantheon van Athene. Het monument is helaas nooit afgemaakt, omdat de fondsen hiervoor ontbraken.

Het schijnt dat Edinburgh ook heel erg leuk is om te bezoeken met Oud & Nieuw. Helaas hebben wij dat nog niet kunnen meemaken. Ieder jaar, op de avond van 30 december, wordt er namelijk een fakkeloptocht gehouden en de volgende dag is het feest in de Princess Street Gardens. Op 1 januari hebben ze ook hun eigen versie van de Nieuwjaarsduik, de Loony Dook.

Kortom, het was een geslaagd weekendje weg. Wil je ook meer weten over wat we hier gegeten hebben? Binnenkort staat ons verhaal over de hotspots ook online!

Arthurs Seat
Mooi uitzicht vanaf Arthur’s Seat

Wil je ook naar Edinburgh en deze prachtige plekken bezoeken? Dagelijks gaan er vluchten vanuit Amsterdam met KLMAl vanaf €97 en 1,5 uur later zit jij straks ook in een stad met prachtige gebouwen, vol gezelligheid en mooie cultuur.

Volg ons op , voor meer behind the scenes en leuke momentopnames.

Tags: EdinburghSchotland

Laat gerust een reactie achter